Македонија
    |         |         |    

Политика за колачиња

Датум на последно ажурирање: 30.03.2022 година

1. Опсег на примена

Оваа Политика за колачиња опишува што се колачиња, како се користат истите во врска со веб сајтот www.avoncosmetics.com.mk („Веб сајтот“) со кој управува Друштвото за промет и услуги АВОН КОЗМЕТИКС ДООЕЛ Скопје, со адреса на ул. Кукушка бр.8, 1000 Скопје, Република Северна Македонија („Авон“, „ние“ или „наш“) и како можете да управувате со нив.

Ние може да ја измениме оваа Политика за колачиња во секое време. Ве молиме, погледнете го „Датумот на последно ажурирање“ на врвот на оваа веб-страница за да видите кога оваа Политика за колачиња последен пат е ревидирана. Сите промени во оваа Политика за колачиња се применуваат кога ќе ја направиме ревидираната Политика за колачиња достапна на или преку Веб сајтот.

2. Што се колачиња?

Колачиња се мали датотеки кои Веб сајтот бара од интернет прелистувачот што го користите да ги складира на вашиот уред (компјутер, мобилен уред и слично) кога пристапувате до Веб сајтот, за да го направи вашето користење на Веб сајтот поефикасно, преку зачувување на информации за прегледување или најавување на Веб сајтот и на друг начин.

Колачињата вообичаено не содржат информации кои може да го идентификуваат корисникот на Веб сајтот, но лични податоци кои може да го имаме за корисникот може да се поврзани со информации зачувани или добиени од колачиња. За повеќе информации за тоа како обработуваме лични податоци, видете ја нашата Изјава за приватност.

3. Кој ги поставува колачињата?

Колачињата може да ги поставуваме ние преку нашиот Веб сајт („колачиња од прва страна“) или трети страни чиишто услуги сме ги додале на нашиот Веб сајт („колачиња од трети страни“).

4. За кои намени може да ги користиме колачињата?

Ние може да користиме колачиња за следните намени:

• Строго неопходни колачиња - Овие колачиња се неопходни за функционирањето на Веб сајтот и не може да се исклучат во нашите системи. Тие ги овозможуваат основните функционалности и безбедносни карактеристики на Веб сајтот. Може да го поставите интернет прелистувачот да ги блокира или да ве предупредува за овие колачиња, но тогаш некои делови на Веб сајтот нема да функционираат.

• Колачиња за перформанси - Овие колачиња ни овозможуваат да ги следиме техничките перформанси на нашиот Веб сајт и собираат анонимни податоци за тоа како посетителите го користат Веб сајтот. Тие обезбедуваат информации кои помагаат да се подобри функционирањето на Веб сајтот.

• Колачиња за аналитика – Овие колачиња се користат за да разбереме како посетителите на Веб сајтот го користат истиот. Со овие колачиња се обезбедуваат информации како број на посетители на Веб сајтот, извор на сообраќај на Веб сајтот и слично.

• Колачиња за функционалност - Овие колачиња овозможуваат подобра функционалност и прилагодување, како што се споделување на содржини од Веб сајтот на социјални медиуми, собирање на повратни информации од посетителите на Веб сајтот и други функционалности. Ако не ги дозволите овие колачиња, тогаш некои или сите такви функционалности може да бидат недостапни.

• Колачиња за рекламирање - Овие колачиња се користат за да може да им се прикажуваат на корисниците на Веб сајтот релевантни рекламни и маркетиншки кампањи. Тие функционираат преку уникатно идентификување на вашиот интернет прелистувач и уред. Ако не ги дозволите овие колачиња, нема да го гледате нашето насочено рекламирање.

4. Колку долго може да останат колачињата на мојот уред?

Според времето за кое колачињата може да останат зачувани на вашиот уред, истите се категоризираат како упорни колачиња или колачиња за сесии. Упорните колачиња остануваат на вашиот уред и кога ќе го исклучите, се додека не истечат или не бидат избришани. Колачињата за сесии се бришат кога ќе го затворите интернет прелистувачот.

5. Кои колачиња може да се користат на Веб сајтот?

Повеќе информации за колачињата што може да се користат на Веб сајтот се дадени подолу во делот 8 насловен „Преглед на колачиња“ од оваа Политика на колачиња.

6. Како да управувам со колачиња?

Може да одбиете или прифатите колачиња од Веб сајтот во секое време преку делот за Поставки за колачиња или користејќи ги поставките за колачиња на вашиот интернет прелистувач.

Следната интернет страница (http://www.allaboutcookies.org/manage-cookies/index.html), која не е поврзана со Авон, содржи информации за информации за различните начини на кои различните интернет прелистувачи овозможуваат управување, блокирање и бришење на колачиња.

Имајте предвид дека ако колачињата се оневозможени, тогаш не ќе можат да функционираат сите карактеристики на Веб сајтот како што е предвидено.

Кога ќе одбиете користење на колачиња, ова не ги брише автоматски и сите колачиња коишто претходно сте дозволиле да бидат зачувани на вашиот уред. Овие колачиња може да се избришат следејќи ги инструкциите содржани во документацијата за поддршка на корисници за вашиот интернет прелистувач.

6. Контактирајте не

Ако имате какви било прашања, коментари или барања во врска со оваа Политика за колачиња, можете да ни ги испратите:

• преку делот „Контактирајте не“ на Веб сајтот; или

• преку електронска пошта на: mk.info@avon.com.

7. Преглед на колачиња

КолачеДоменВид ↑↓ОписВреме на чување
test_cookie.doubleclick.netРекламирањеtest_cookie е поставено од doubleclick.net и се користи за да се утврди дали прелистувачот на корисникот поддржува колачиња.15 минути
IDE.doubleclick.netРекламирањеGoogle DoubleClick IDE колачињата се користат за складирање на информации за тоа како корисникот го користи веб сајтот за да му се претстават релевантни реклами според корисничкиот профил.1 година 24 дена
_fbp.avoncosmetics.com.mkРекламирањеОва колаче е поставено од Facebook да прикажува реклами кога е на Фејсбук или на дигитална платформа на која има рекламирање на Фејсбук, по посетата на веб сајтот.3 месеци
YSC.youtube.comРекламирањеYSC колачето е поставено од YouTube и се користи за следење на прегледите на вградените видеа на страните на YouTube.Сесија
VISITOR_INFO1_LIVE.youtube.comРекламирањеКолаче поставено од YouTube за мерење на пропусниот опсег што одредува дали корисникот ќе го добие новиот или стариот интерфејс на плеерот.5 месеци 27 дена
rxVisitor.avoncosmetics.com.mkАналитикаОва колаче е поставено од провајдерот Dynatrace. Се користи за складирање на идентификациониот број на посетителот за посетителите што се враќаат.Сесија
_ga.avoncosmetics.com.mkАналитика_ga колачето, инсталирано од Google Analytics, ги пресметува податоците за посетителите, сесиите и кампањите, а исто така ја следи употребата на сајтот за аналитичкиот извештај на сајтот. Колачето зачувува информации анонимно и доделува случајно генериран број за да препознае посетители поединечно.2 години
_gid.avoncosmetics.com.mkАналитикаИнсталирано од Google Analytics, колачето _gid складира информации за тоа како посетителите го користат веб сајтот, а исто така создава и аналитички извештај за перформансите на вебсајтот. Некои од податоците што се собираат го вклучуваат бројот на посетители, нивниот извор и сајтовите што ги посетуваат анонимно.1 ден
_gcl_au.avoncosmetics.com.mkАналитикаОбезбедено од Google Tag Manager за експериментирање со ефикасноста на рекламирањето на вебсајтовите што ги користат нивните услуги.3 месеци
s_viyouravon.comАналитикаКолаче на Adobe Analytics што користи уникатен печат за време/датум на идентификациониот број на посетител за да идентификува поединечни прегледувачи на веб сајтот.2 години
CONSENT.youtube.comАналитикаYouTube го поставува ова колаче преку вградени видеа на YouTube и регистрира анонимни статистички податоци.2 години
dtSa.avoncosmetics.com.mkФункционалностОва колаче е поставено од провајдерот Dynatrace. Ова е колаче за сесија што се користи за зачувување на корисничкото дејство, како што е Click on Login на различни страни.Сесија
JSESSIONIDwww.avoncosmetics.com.mkСтрого неопходноJSESSIONID колачето се користи од New Relic за складирање на идентификатор на сесија, така што New Relic може да го следи бројот на сесии за апликација.Сесија
languagecodewww.avoncosmetics.com.mkСтрого неопходноОва колаче го определува јазикот на кој е достапен Веб сајтот.10 години
dtCookie.avoncosmetics.com.mkПерформансиОва колаче е поставено од провајдерот Dynatrace. Ова е колаче за сесија што се користи за собирање информации за Dynatrace. Тоа е систем за следење на перформансите на апликацијата и грешките на корисниците.Сесија
dtPC.avoncosmetics.com.mkПерформансиОва колаче е поставено од провајдерот Dynatrace. Ова е колаче за сесија што се користи за собирање информации за Dynatrace. Тоа е систем за следење на перформансите на апликацијата и грешките на корисниците.Сесија
dtLatC.avoncosmetics.com.mkПерформансиОва колаче е поставено од провајдерот Dynatrace. Ова е колаче за сесија што се користи за складирање на нумеричка вредностСесија
rxvt.avoncosmetics.com.mkПерформансиОва колаче е поставено од провајдерот Dynatrace. Ова е колаче за сесија што се користи за складирање на две временски ознаки.Сесија
_gat.avoncosmetics.com.mkПерформансиОва колаче е инсталирано од Google Universal Analytics за да ја ограничи стапката на барања и на тој начин да го ограничи собирањето податоци на фреквентни страни.1 минута