Македонија
    |         |         |    
Почит кон доброто на животните

УБАВИНА И ПОД ПОВРШИНАТА

Почит кон доброто на животните

Почитта кон доброто на животните претставува една од вредностите на Avon Products, Inc. кога станува збор за безбедноста на производите. Avon не спроведува тестирање врз животни за да ја докаже безбедноста на производите или состојките и претставува прва поголема козметичка компанија која стави крај на скоро 30-годишното тестирање врз животни.

Сепак, Кина, една од земјите во кои сме присутни, законски бара тестирање врз животни на производи наменети за „специјална употреба“ – како што се кремовите за заштита од сонце и антиперспирантите што се продаваат во Кина, или пак на обични козметички производи што се увезуваат во Кина. Кинеските власти ги спроведуваат ваквите тестирања во лаборатории акредитирани од Кинеската агенција за храна и лекови. Avon не се согласува дека тестирањата врз животни во Кина се неопходни за да се докаже безбедноста на производот и се обврза да помогне оваа пракса на тестирање врз животни во Кина за козметички производи да заврши. Avon ги поддржува алтернативните начини и пристапи за докажување на безбедноста на производите преку соработка и партнерство со научните организации коишто работат на развивање на нови пристапи за проценка на безбедноста на производите во кои не се вклучени животните. Avon исто така, работи заедно со асоцијациите на индустријата за производство на производи за лична нега кои лобираат кај кинеските власти да прифатат методи на тестирање кои не ги вклучуваат животните, со цел да се стави крај на тестирањето врз животни.

Avon се обврза да го сведе на минимум бројот на производи за кои е задолжително тестирањето врз животни од страна на кинеските власти. Производите на Avon што се тестирани во Кина не се продаваат во ниту еден европски или латино-американски пазар. Нашата цел е до крајот на 2019-та, ниту еден производ од Avon што се тестира во Кина да не продава на азиско-пацифичкиот пазар, освен Кина.

ЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА

Дали Avon  тестира врз животни?

Не. Avon не спроведува тестирање врз животни и претставува прва поголема козметичка компанија која стави крај на скоро 30-годишното тестирање врз животни.

Доколку Avon не тестира врз животни зошто тогаш ПЕТА го вклучува Avon во листата на компании што тестираат врз животни?

Иако Avon не тестира врз животни ПЕТА го вклучува во листата на компании што продаваат козметички производи во Кина. Кина законски бара тестирање врз животни на производи наменети за „специјална употреба“ – како што се кремовите за заштита од сонце и антиперспирантите што се продаваат во Кина, или пак на обични козметички производи што се увезуваат во Кина. Кинеските власти ги спроведуваат ваквите тестирања во лаборатории акредитирани од Кинеската агенција за храна и лекови.

Дали некои од производите на Avon што се тестираат во Кина се продаваат во други земји освен Кина?

Производите на Avon што се тестирани во Кина не се продаваат во ниту еден пазар во Европа, Средниот Исток, Африка или Латинска Америка. Нашата цел е до крајот на 2019-та, ниту еден производ од Avon што се тестира во Кина да не продава на азиско-пацифичкиот пазар, освен Кина.

Зошто производите не Avon не го содржат логото против суровост врз животните?

Штом еден пазар на Avon повеќе не ги продава производите на Avon што се тестираат во Кина, тогаш ќе се разгледа можноста ова лого да биде вклучено на пакувањето на производите. Производите на Avon што се тестирани во Кина не се продаваат во ниту еден пазар во Европа, Средниот Исток, Африка или Латинска Америка. Нашата цел е до крајот на 2019-та, ниту еден производ од Avon што се тестира во Кина да не продава на азиско-пацифичкиот пазар, освен Кина.

Што прави Avon за да ја промени политиката на Кина со тестирањето врз животни?

Avon не се согласува дека тестирањата врз животни во Кина се неопходни за да се докаже безбедноста на производот и се обврза да помогне оваа пракса на тестирање врз животни во Кина за козметички производи да заврши. Avon ги поддржува алтернативните начини и пристапи за докажување на безбедноста на производите преку соработка и партнерство со научните организации коишто работат на развивање на нови пристапи за проценка на безбедноста на производите во кои не се вклучени животните.

Кои производи на Avon кинеските власти ги тестираат врз животни?

Кина законски бара тестирање врз животни на производи наменети за „специјална употреба“ – како што се кремовите за заштита од сонце и антиперспирантите што се продаваат во Кина, или пак на обични козметички производи што се увезуваат во Кина.

Зошто Avon не престане да ги продава своите производи во Кина?

Ние сме оптимисти дека влијанието на Avon како водечка светска козметичка компанија ќе помогне да ги убеди кинеските власти да прифатат методи на тестирање кои не ги вклучуваат животните, со цел да се стави крај на тестирањето врз животни. Работиме заедно со научните организации коишто работат на развивање на нови пристапи за проценка на безбедноста на производите во кои не се вклучени животните, како и со асоцијациите на индустријата за производство на производи за лична нега. Среќни сме што гледаме напредок во преговорите со кинеските власти. На пример, во 2014-та Кина го прекина задолжителното тестирање за многу “обични козметички производи“, вклучувајќи ја шминката, производите за нега на кожа, коса и нокти, како и мириси произведени во Кина.

Како Avon ја гарантира безбедноста на своите производи без тестирање врз животни?

Безбедноста на корисниците на Avon е од најголемо значење и ја докажуваме безбедноста на нашите производи согласно светските и локалните регулативи. Користиме методи на тестирање „без животни“, како што се примена на веќе постоечки податоци, компјутерско моделирање, како и инвитро тестирање за бидеме сигурни во безбедноста на производите под брендот Avon.

Напредни алтернативни начини на тестирањето врз животни

Avon долго време се посветува да помогне да се стави крај на тестирањето врз животни во козметичката индустрија. Со децении, Avon го поддржува развивањето на алтернативни начини на тестирањето врз животни.

Avon продолжува со поддршката за развивање на алтернативни начини на тестирањето врз животни со поддршка на научните организации коишто развиваат нови пристапи за проценка на безбедноста на производите без употреба на животни. Avon исто така, работи заедно со асоцијациите на индустријата за производство на производи за лична нега кои лобираат кај кинеските власти да прифатат методи на тестирање кои не ги вклучуваат животните, со цел да се стави крај на тестирањето врз животни во Кина.

Важни партнерства на Avon за воведување на алтернативи на тестирањето врз животни:

Институт за инвитро науки / Institute of InVitro Sciences (IIVS)/

Научниците на Avon долго време активно дејствуваат како членови на научно-советувачкото тело од Институтот за инвитро науки / Institute of InVitro Sciences (IIVS), непрофитно истражување и организација за тестирања посветена на пронаоѓање на методи на тестирање без животни ширум светот. Avon исто така е и член на Индустрискиот Совет на Прогрес при прифаќање на регулативи за алтернативно тестирање (Advancement of Regulatory Acceptance of Alternatives (ICARAA), работна група којашто промовира специфични активности наменети за забрзување на усвојување на методи на тестирање без животни од страна на владини агенции, како што е Кинеската агенција за храна и лекови.

Центар за алтернативни начини на тестирањето врз животни при Универзитетот Џон Хопкинс (Center for Alternatives to Animal Testing at the John Hopkins University) Avon  е долгогодишен поддржувач на Центарот за алтернативни начини на тестирањето врз животни при Универзитетот Џон Хопкинс што му додели на Avon признание за посветеноста и принципите на 3-те R - 3Rs (refinement, reduction and replacement) – (подобрување, намалување и замена), како и за користењето на алтернативни методи на тестирање за проценка на безбедноста на производите. Avon го финансираше првиот проект на Центарот за алтернативи на тестирањето врз животни во тестирањето за контактна алергиска реакција во 1998 год.

Организација за замена на животните во медицинксите експерименти / Fund for the Replacement of Animals in Medical Experiments (FRAME)

Во Европа, Avon долги години ја поддржува Организација за замена на животните во медицинксите експерименти / Fund for the Replacement of Animals in Medical Experiments (FRAME) во Велика Британија.

FRAME е посветена на развивање на нови и валидни метови кои ќе ја заменат потребата животни во лабораториите при медицински и научни истражувања, едукација и тестирање.

Европско партнерство за алтернативни пристапи на тестирањето врз животни / European Partnership for Alternative Approaches to Animal Testing (EPAA)            

Европско партнерство за алтернативни пристапи на тестирањето врз животни / European Partnership for Alternative Approaches to Animal Testing (EPAA)  е волонтерска соработка помеѓу Европската Комисија, Европската трговска асоцијација и компании од седум индустриски сектори. Партнерите се обврзуваат на зголемување на знаењето и ресурсите за забрзување на развивањето, валидацијата и усвојувањето на алтернативни пристапи на користењето на животни при регулаторните тестирања. Заедничката цел е подобрување, намалување и замена на користењето на животни во регулаторните тестирања.    

Европска козметика / Cosmetics Europe / и Совет за производи за лична нега / Personal Care Products Council 

Европска козметика / Cosmetics Europe / и Совет за производи за лична нега / Personal Care Products Council се индустриски асоцијации за козметички производи за производи за лична нега во Европа и САД, последователно, во кои Avon е активен член. Овие индустриски организации работат со кинеските власти да им објаснат како компаниите во ЕУ и САД користат методи на тестирање без животни за да ја потврдат безбедноста на нивните производи, со цел да се стави крај на оваа непотребна политика во Кина.