Македонија
    |         |         |    
BSP_winter_skin_care

Совети за долготрајност на бојадисаната коса

Дали ја бојадисуваш косата? Бојата е обично убава веднаш по бојадисувањето, но со текот на времето избледува. Ти споделуваме неколку совети како бојата на косата да ти трае неколку недели и како да уживаш во нејзиниот извонреден изглед!

Бојадисувањето на косата е реалност за многу дами. Природните супстанции кои ја менуваат постоечката боја на косата, веројатно се користеле веќе во античките времиња. Ефектите најверојатно не биле многу спектакуларни или долготрајни. Денес, кога изборот на бои и шампони за бојадисување е речиси неограничен, можеме да одлучиме дали сакаме трајна промена, привремена или онаа што исчезнува по првото миење на косата.

Дамите кои постојано се бојадисуваат, често се жалат од бои што брзо исчезнуваат и значително го влошуваат изгледот на косата во рок од 3-6 недели по бојадисувањето.

Како да се справиш со тоа?

Избери соодветни бои за коса!

За жал, не секоја боја на коса е задоволувачка во обезбедувањето на соодветен квалитет. Ако се грижиш за одржување на целосен интензитет на бојата на косата, не избирај случајни производи: ризикуваш да ја оштетиш косата и да го намалиш квалитетот на косата. Менувањето на бојата, особено радикално, е секогаш ризичен процес. Не треба да се врши премногу често, а нискиот квалитет на производот ја означува потребата од чести повторувања на целата процедура.

Нашиот совет: Пробај бои за коса од колекцијата Advanced Techniques - тие обезбедуваат убави, интензивни ефекти и долго ја задржуваат длабочина на бојата!

Немој да ја миеш косата премногу често!

Се чини дека е само вода и шампон, но миењето на косата води кон исчезнување на бојата. Некои фризери советуваат да чекаш 24-36 часа пред да ја шампонираш косата за прв пат по бојадисувањето. Ова им овозможува на пигментите да се поврзат посилно со структурата на косата и на тој начин се протега долговечноста на бојата.

Освен ако твојата коса е мрсна и бара често миење, ограничи ја твојата рутина до 2-3 пати неделно. Освежи ја косата со сув шампон. Користењето на силни производи за стилизирање на косата, како што се спрејови или гелови бара исклучок од ова правило.

Користи козметика што ја заштитува бојата на косата

Паметно е да се користи линија за нега на коса наменета за одредена боја на коса, како Advance Techniques Violet шампон и балсам за руса коса или спреј третман за зачувување на бојата, кој може да се користи без испирање и е соодветен за сите бои на косата!

Оваа козметика содржи состојки кои активно се борат против избледувањето на бојата и ја продолжуваат нејзината долговечност.

Избегнувај екстремни температури

Важни фактори кои го промовираат бледнеење на бојата на косата се временските услови и начинот на стилизирање на косата. Ако сакаш да ја задржиш твојата боја подолго, не ја изложувај косата на екстремни температури и на сончеви зраци.

Мраз, ветер, сушење на косата со топол воздух, или користење на пегла за коса не се поволни ако се залагаш за бојадисана коса подолго време. Користи капа во зима, и капа во текот на летото. Ќе изгледаш модерно, а твојата коса ќе остане прекрасна подолго време!