Македонија
    |         |    
BSP_carnival_tutorials

Новогодишни резолуции: како да ги оствариш?

Постои одреден проблем со резолуциите: обично секоја година тие се скоро исти. Зошто не успеваме да ги следиме ветувањата што ги правиме за себе на почетокот на годината, и што можеме да направиме во врска со тоа?

Ќе изгубам телесната тежина, ќе почнам да користам шминка, ќе се грижам за себе, ќе научам нов јазик, ќе најдам партнер, конечно ќе започнам да тренирам ... Дали некоја од овие резолуции ти изгледа познато?

Новогодишните резолуции се почесто звучат како грижа на совест, бидејќи обично иако започнуваме, после многу кратко време се откажуваме и не успеваме да ги реализираме. Можеби би било подобро да немаме резолуции воопшто? Што можеме да направиме за конечно да успееме?

Да го разгледаме проблемот!

Зошто новогодишните резолуции најчесто не успеваат?

Првата причина е одреденото време во годината во кое ги поставуваме овие резолуции, што спротивно на популарните верувања, воопшто не е добро за да се донесат било какви озбилни одлуки. За време на пост-Божиќниот период сме во многу еуфорична атмосфера, со новонастанати долгови, уморни од ладната зима и недостаток на сонце. Додавањето на предизвици во таква состојба не секогаш води кон загарантиран успех.

Втората причина е што во многу случаи нашите резолуции не поттикнуваат од вистинска внатрешна итност да се сменат некои работи, туку ги поставуваме затоа што сметаме дека тоа е начинот на кој треба да се однесуваме. Често мислиме дека мораме да го направиме она што го прават и другите.

Ова е лоша идеја, бидејќи обично таквите резолуции не се со најдобрата мотивација за навистина да смениме нешто во нашите животи.

Како да ја започнеш новата година?

Почетокот на новата година е одлично време за малку повторување, резиме на успесите и неуспесите, време да размислиш што ти треба, какви се твоите соништа и што навистина вреди за тебе.

Кои сфери од твојот живот функционираат одлично, а кои бараат некои подобрувања? Не станува збор за тоа да се повлечеш и да ги зголемиме своите грижи, туку нешто сосема спротивно. Почитувај се себе си и твоите достигнувања, без разлика колку се мали, и трезвено оцени ги останатите. Добро е, барем еднаш по некое време, да се истакне среќата наместо проблемите!

Како да поставиш резолуции кои можеш да ги оствариш?

Што доколку резимирањето ја докаже твојата желба за некои промени? Тогаш направи го тоа! Важно е да планираш смирено и да не бараш премногу од себе. Целта треба да те мотивира и да изгледа реална, а не застрашувачка.

Ако си решила да се грижиш повеќе за себе, почни со мали нешта. Купи кармин со твојата боја од соништата и нанесувај го секој ден. Промени ја чантата, и чувствувај се модерно. Направи маникир на ноктите и најмалку еднаш неделно направи си топла домашна купка што ќе направи да се чувствуваш како кралица. Овие работи не бараат напор и многу време, само да мислиш на себе и да вклучиш моменти посветени на самата себе во твојот тесен распоред.

Ако сакаш да изгубиш тежина или почнеш да вежбаш редовно, цени ги и наградувај ги твоите напори. Не размислувај уште колку тежина треба да изгубиш, туку концентрирај се на твоите секојдневни достигнувања и резултати.

Секој чекор кон промена е она што се брои! Остатокот ќе следи со текот на времето!

Ваквиот пристап може да ти помогне да истраеш и да постигнеш резултати. Ти посакуваме успех!