Македонија
    |         |    
Ти си повеќе од пријател... ти си ми сѐ! | AVON Македонија

Губење на косата - како да го спречиш?

Губењето на косата е честа и прилично вознемирувачка појава што ги мачи многу жени и  мажи. Дали навистина треба да бидеме толку преокупирани? Како да се справиме со проблемот и што навистина треба да знаеме за тоа? Прочитајте!

Губењето на косата е совршено нормален феномен поврзан со природниот животен циклус на косата, и како такво не треба да предизвикува никаква загриженост. Она што може да биде досадно е прекумерното губење на косата кое може да биде предизвикано од различни причини.

Секој ден губиме околу 50-100 влакна, но во реалноста бројот зависи од многу индивидуални фактори. Ако забележиш дека одеднаш твојата перница е покриена со многу повеќе падната коса од вообичаеното, немој да се колебаш - веднаш дејствувај!

Што предизвикува губење на косата

И покрај појавите, косата не само што укажува на убавината, туку е многу важен индикатор на нашето здравје. Косата има тенденција да испадне поинтензивно во текот на пролетта и есента, особено ако во текот на летото е екстензивно изложена на сонце, а во текот на зимата нашата исхрана има недостиг на витамини.

Губењето на косата често се интензивира како последица на недоволно избалансиран план за губење на тежината, за време на болест и антибиотски третмани, во услови на хормонски дисбаланс и како ефект на продолжен стрес.

Ако додека се чешлаш твојата рака е полна со испадната коса, многу е препорачливо да направиш основен тест за морфологија во крвта! Прашај го твојот лекар за тоа!

ВНИМАНИЕ!

Прекумерното губење на косата е нормален феномен, на пример после бременост или доење, но исто така може да настане како резултат на употреба на хормонална контрацепција или пушење цигари. Нагли промени во бројот на паѓање на влакната на косата не само што може да укажуваат на козметички проблем, но исто така можат да сигнализираат за болест. Не ги игнорирај!

Надворешни причини за губење на косата

Косата опаѓа не само поради медицински причини, туку и поради лоша нега. Косата има суптилна и сложена структура. Нејзината главна компонента е кератин, протеин кој ја штити внатрешноста на косата од штети, но за жал ние не го олеснуваме овој процес.

Бојата, сушењето, пеглањето или виткаањето на косата во голема мера ја ослабуваат нејзината состојба, особено кога се прави некомпетентно и без примена на соодветна грижа меѓувреме.

Исушената коса не само што изгледа полошо туку е и пократка, а паѓањето на косата се зголемува.

Ако си го забележала овој проблем, не двоуми се да започнеш со соодветен третман! Запомни дека косата што паднала не може да се обнови; треба да почекаш додека новите влакна пораснат, а тоа обично трае најмалку неколку месеци.

НАШ СОВЕТ:

Ако често користиш пегла или фигаро за коса, препорачуваме да го користиш Advance Techniques спрејот за заштита на коса од топлина. Ја чува косата од дехидратација, го забрзува и олеснува обликувањето и ја штити косата од можни оштетувања од топлина.

Како да се спречи губење на косата?

Во случај на недостатоци во обезбедувањето на витамини и хранливи материи, препорачливо е да се превземе посебна грижа и да се балансира твојата исхрана со соодветни состојки кои не можат да се заменат со додатоци во исхраната или таблети. Биди сигурна дека твојата исхрана обезбедува доволно протеини, железо и биотин (еден вид витамин Б), и да се спроведе соодветен третман за зајакнување на косата.

Како и со сите други козметички проблеми, она што всушност е потребно се нашите секојдневни навики, а не само повремено добро однесување. Осигури се дека користиш шампон кој не ја оптоварува косата и го спречува губењето на косата. Редовно користи балсам или  серум.

Ако не ти се допаѓаат производите кои бараат некое време да се држат на скалпот, а потоа да се исплакнат, пробај го иновативниот Advance Techniques третман против опаѓање на косата, тој е идеален за негување на косата, инстантно се впива и не се плакне. Овој третман може да заштеди до 1500 влакна секој месец! Резултатите ќе бидат зачудувачки!